Niet alles vergaat in Casteelse Poort


Niet alles vergaat. Dat is de titel van de nieuwe expositie in Museum De Casteelse Poort. De expositie toont t/m 24 september werken van Eveline Kieskamp en Trijn Romein.

Eveline Kieskamp (Bennekom) exposeert werken van textiel, keramiek en een combinatie hiervan. Ze studeerde in 1998 af als Docent Beeldend en in 2002 aan de afdeling Vrije Kunst van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Artez). Sinds 2015 werkt ze voornamelijk als autonoom kunstenaar. Haar werk bestond eerst vooral uit textiel, de laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in keramiek en onderzoekt ze mogelijkheden van een moderne toepassing van het Delftsblauw op haar werken. Ook wat betreft thematiek reist ze af naar het verleden. 16e en 17e eeuwse vanitasstillevens boeien haar. Dit vertaalt zich in beelden met vergane bloemen, dieren en mensvormen, omringd door vergankelijkheid. Elk beeld is zo een symbool van de tijd die verstrijkt en mag worden gezien als een soort hedendaags ‘Memento Mori’.

Trijn Romein (Ede) tekent in grijzen en zwart, met soms een enkel kleuraccent. Opvallend is de verhouding tussen licht en donker in haar composities. De tekeningen hebben een verstilde intimiteit, zijn zorgvuldig opgebouwd en tonen een wereld die vragen oproept. Zij zet een alledaags moment stil en kijkt er met intense aandacht naar. Met zorg werkt zij details uit, voegt iets toe of laat juist veel weg. Zij zoekt het gewone dat ontroert omdat het zo herkenbaar is, maar ook humoristisch of verontrustend kan zijn. Met haar tekeningen geeft zij een persoonlijk commentaar op haar omgeving, waarin ieder mens zich in zijn eigen kleine wereld bevindt.

Reacties zijn gesloten.