Open Monumentenweekend


De boeren, burgers en buitenlui van weleer staan centraal tijdens Open Monumentendag. Of beter gezegd: Open Monumentenweekend want het hele weekend van 8 t/m 10 september staat bol van activiteiten en rondleidingen op Wagenings grondgebied. Van Wolfswaard tot stadswal en van Havenkantoor tot Huppelpad. Op zondagmiddag 10 september kunt u bij deze en andere bijzondere panden en locaties worden rondgeleid. Zaterdag 9 september staan onder andere een puzzeltocht en torenbeklimming op het programma en de aftrap vindt op vrijdagavond plaats in de bblthk met een boeiende openingsbijeenkomst.

Schrijver Wim Huijser en middeleeuwse muziek van Madlot in bblthk
In de bblthk wordt vrijdag 8 september om 20.00 uur dus het spits afgebeten. Wethouder Dennis Gudden opent het Open Monumentenweekend officieel met het in ontvangst nemen van een speciaal uitgegeven brochure. De bekende publicist Wim Huijser verzorgt een lezing getiteld: ‘Boeren, burgers en buitenlui: samen op het Klompenpad’. Verder zijn er persoonlijke bijdragen van stadsdichter Martijn Adelmund en columnist Arie de Groot. Het avondvullende programma wordt muzikaal omlijst door de middeleeuwse klanken van Madlot. De toegang is, zoals bij alle andere activiteiten, gratis.

Torenbeklimming en puzzeltocht
De Markt vormt op zaterdag 9 september het middelpunt van activiteiten. De vermaarde Stadsomroeper Van Druten zal daar nadrukkelijk van zich laten horen. Bij de fontein tegenover de ingang van de Grote Kerk staat een infokraam van het comité Open Monumentendag Wageningen (OMDW). Hier kan men zich inschrijven voor een beklimming van de Gemeentetoren onder leiding van o.m. gemeentearchivaris Bob Kernkamp. De stand is tevens het start- en eindpunt van een leuke puzzeltocht voor kinderen (ca. 7-13 jaar) en in de kraam zijn behalve gratis brochures ook eerdere uitgaven van het lokale comité verkrijgbaar. Traditiegetrouw staat er bovendien ook op de Molenmarkt een kraam met publicaties van het comité OMDW.

Open Monumentenroute op zondag 10 september
De Open Monumentenroute vindt op zondag 10 september plaats van 12.00 tot 17.00 uur. Aan de hand van de speciaal hiertoe uitgegeven brochure kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook rondleidingen door oud-gemeentearchivaris Kees Gast in en om Oranje Nassau’s Oord, Ton Steenbergen op de Joodse Begraafplaats en Kees Krechting op het Huppelpad e.o.. Voor een overzicht van het complete programma is de gratis brochure verkrijgbaar in ondermeer de bblthk, het stadhuis en boekhandel Kniphorst. Op zondagmiddag 10 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Museum de Casteelse Poort (die dag gratis te bezoeken), en bij de deelnemende panden. Voor meer informatie over de activiteiten kunt u ook terecht op www.omdw.nl.

Reacties zijn gesloten.