De eerste keer: Orfeo van Monteverdi


Het film- en operaspektakel ‘De eerste keer’ over Orfeo van Monteverdi is op dinsdag 17, woensdag 18 en woensdag 25 te zien in de Arboretumkerk. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten €20 en zijn te bestellen via www.bblthk.nl.

Mobach is na zijn pensionering als muziekdocent op het Pantarijn druk bezig met multimediale projecten die hij zelf Fileco’s noemt. Een mix van film, lezing en liveconcert. Onder de titel ‘De eerste keer’ laat hij zien hoe de première van klassieke werken er aan toe ging. Dit keer neemt hij de toeschouwers mee naar het Italiaanse Mantua op 7 februari 1607, waar Monteverdi zijn Orfeo ten gehore bracht.

“Het wordt beschouwd als de eerste opera ter wereld, hoewel die naam toen nog niet in gebruik was”, legt Mobach uit. “Het was meteen een daverend succes. Mede omdat Monteverdi een voor die tijd uitzonderlijk groot orkest met meer dan 40 musici bij elkaar had gebracht. Dat krijg ik niet voor elkaar, daarom heb ik een speciaal arrangement gemaakt. We kunnen dus wederom een ‘wereldpremière’ tegemoet zien. Waarbij ook vreemde snuiters als Willibald von Gluck, Hauser Orkater en de Rolling Stones voorbij komen.

Waar Mobach eerdere ‘Eerste keren’ in de bblthk opvoerde, heeft hij nu gekozen voor de Arboretumkerk. “Het wordt namelijk een unieke mix van muziek, zang, film en acteerwerk. We gaan de hele kerk en zelfs de ingang als podium gebruik. Het publiek weet niet waar het kijken moet. Alles gaat bewegen, tot en met het koor aan toe.”

Het unieke aan de voorstellingen van Mobach is dat hij vrijwel uitsluitend met amateurs werkt. “Sopraan Iris de Koomen en acteur Nard Verdonschot zijn professionals, verder zijn de musici en zangers amateurs. En het gros van hen komt uit Wageningen. Ik heb veel waardering voor hun inzet. Er zitten lastige zangpartijen in en ook voor de musici is het moeilijke muziek.” Mobach vindt het extra leuk dat veel musici en zangers oud-leerlingen van hem zijn. “Toen waren het pubers met hun lastige en tegelijkertijd ontwapenende gedrag. Nu kan ik heerlijk toezien hoe hun ontwikkelde kwaliteiten zich in dit project ontplooien.”

Reacties zijn gesloten.