Eppo Doeve terug in Wageningen


In museum De Casteelse Poort is de expositie ‘Eppo Doeve – Terug in Wageningen’ te zien. Het museum organiseert deze bijzondere expositie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Affichemaker en -verzamelaar Gielijn Escher stond voor deze tentoonstelling een deel van zijn collectie in bruikleen af.

Eppo Doeve (1907-1981) was een van de bekendste en meest geliefde Nederlandse tekenaars. We kennen hem uit een haast eindeloze reeks affiches, boekomslagen, illustraties in romans en dichtbundels, vignetten, politieke en journalistieke tekeningen, spotprenten, advertenties en illustraties bij reisverslagen. Hij werkte voor het reclameblad Meer Baet, voor de Groene Amsterdammer, de Haagsche Post, Vrij Nederland en vele jaren voor Elseviers Weekblad en voor de AVRO-bode. Hij maakte affiches onder andere voor Heineken, Philips, Artis, het Holland Festival en de Hiswa. Zijn talent was dat hij zich iedere stijl kon eigen maken Zo begint hij in de jaren veertig ook vrij te schilderen in een magisch realistische stijl. Voor bedrijven,gemeentes en ministeries maakte hij grote wandschilderingen.

Minder bekend is dat zijn carrière begon in Wageningen, waar hij vanwege een toekomst als theeplanter in 1927 vanuit Bandung naar toe kwam om Koloniale Landbouw te studeren. Hij stort zich vol overgave in het studentenleven en is lid van twee studentenverenigingen. Al snel zet Eppo Doeve zijn aangeboren artisticiteit in voor het maken van tekeningen voor een studentenblad en -almanak. Ook ontwerpt hij affiches en toneeldecors en is lid van de Ceresband. Met een boezemvriend deelt hij een passie voor auto’s, filmen en jazzmuziek. Dit laatste brengt hem in 1929 in geldnood. Hij solliciteert bij het Amsterdamse reclamebureau De la Mar en wordt aangenomen. Dit werk doet hij tot in 1932 naast zijn studie. Het betekent de start van zijn latere zeer succesvolle tekencarrière.

De tentoonstelling laat werken zien uit Doeve’s gehele oeuvre, met speciale aandacht voor werken gerelateerd aan Wageningen. Ook nooit eerder getoonde werken uit particulier bezit zijn in de tentoonstelling te zien.

Meer info op www.casteelsepoort.nl.

Reacties zijn gesloten.