Expositie en lezing ‘De Wageningse Lente’


Ter gelegenheid van de landelijke Maand van de Geschiedenis organiseert museum De Casteelse Poort een bijzondere lezing en een mini-expositie rond het thema Oproer. Op dinsdag 9 oktober zoomt cultuurarcheoloog Jobbe Wijnen tijdens zijn lezing in op de roerige jaren van studentenprotesten in de stad. ‘De Wageningse Lente’ (1980) was daarvan de grootste en bekendste bezetting van het hoofdgebouw van de landbouwhogeschool en staat bekend als het Wageningse equivalent van de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam. Vanaf 23 september toont het museum een foto-expositie over deze roerige periode van studentenprotesten tegen bezuinigingen en onderwijshervormingen.

De Wageningse studentenprotestactie uit het voorjaar van 1980 is de geschiedenis ingegaan als ‘De Wageningse Lente’ en was meer dan een normale bezetting. Die kwamen in jaren ’70 en ’80 – ook in Wageningen – regelmatig voor. Maar liefst 800 studenten deden mee aan de actie: “Nog voor iedereen het goed en wel besefte zakten we de Wageningse Berg af naar het Salverdaplein. In no-time was de bezetting een feit en zaten ze in de senaatskamer. De vloer stond gevaarlijk hol van het gewicht van de bezetters. Nog een paar meer en we waren er zo doorheen gezakt”, aldus een ooggetuige. Lezing: dinsdag 9 oktober in de bblthk, aanvang 20.00 uur, gratis toegang.

De foto-expositie in het museum toont o.a. (actie)foto’s van de studentenprotesten uit de roerige jaren ’70 en ’80 en is een uitbreiding op de huidige tentoonstelling Gemaakt voor Stad en Wereld, waarin aandacht voor bijzondere ontwikkelingen in de 100-jarige geschiedenis van Wageningen Universiteit & Research. Te zien t/m 21 oktober. Meer info www.casteelsepoort.nl.

Reacties zijn gesloten.