Goed Gesprek opent nieuwe jaar vertrouwd


Al op woensdag 8 januari is er weer een Goed Gesprek Onder de Linden met verrassende gespreksgasten en muziek. Aanvang 20.15 uur in Café Onder de Linden, Haagsteeg 16. De toegang is als altijd gratis.

2020 zal een jaar worden met veel aandacht voor 75 jaar bevrijding en al helemaal in Wageningen. Eerste gast van dit jaar is daarom Toon van Asseldonk. Hij was zes jaar burgemeester van Overbetuwe en is nu interim-burgemeester van de gemeente Hattem. Daarbij is hij ook voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Theo Edelman gaat daarom met hem in gesprek over zijn visie op vrede, vrijheid en veiligheid, en zijn ideeën voor een waardige herdenking van zowel 4 als 5 mei, nu en in de toekomst.

Tweede gast is Sem Dijkema die samen met anderen een duurzaam kledinglabel heeft opgezet. De kledingindustrie is nog altijd een van de meest vervuilende en uitbuitende industrieën ter wereld. Maar ook in deze branche vindt verandering plaats, onder meer aangezwengeld door de ramp in textielfabriek Rana Plaza, zes jaar geleden in Bangladesh, waarbij 1.134 mensen om het leven kwamen. Vooral de jongere generatie wil een eerlijke kledingindustrie. Ook in ons eigen land zijn er ontwikkelingen. Sem Dijkema en zijn partners kwamen met een even slim als simpel business concept: The Rule of Thirds. De prijs van een product wordt bepaald via een verdeelsleutel: één derde van het bedrag is bedoeld voor de productiekosten, één derde voor het herstellen van de biodiversiteit (door per collectie te investeren in een specifiek project) en de rest voor herinvestering en een klein beetje winst. Hij praat erover met Tina Folkersma.

Willem Straatman, tenslotte, is stadschroniqueur van Wageningen bij uitstek. Al tientallen jaren schrijft hij zijn veelgelezen columns voor alle kranten die zo’n beetje zijn verschenen in Wageningen en doet dat nu nog voor Stad Wageningen. De gepensioneerde ambtenaar sportzaken beziet alle ontwikkelingen door de bril van een zeer betrokken autochtone Wageninger. Altijd humorvol, soms opgewonden, maar altijd met mededogen voor de zwakkeren of miskenden in de Wageningse samenleving. Voor hem is Wageningen veel meer dan een Campus of City of Life Sciences. Ras-Wageninger Eric Wijnacker gaat met hem in gesprek.

De muziek is deze maand van Alejandro Flores. Hij begeleidt zichzelf op gitaar met liedjes van de Cubaanse zanger Silvio Rodríguez. En natuurlijk is er ook een gastcolumnist. De presentatie is in vertrouwde handen van Wim Huijser.

Goed Gesprek Onder de Linden, 8 januari, 20.15 uur, Haagsteeg 16. Toegang gratis.

Reacties zijn gesloten.