Het Holocaust Mahnmal en wij

Holocaust Mahnmal en wij 2014) (1)
Salman Ezzammoury en Laurens van der Zee openen in museum De Casteelse Poort hun project ‘Het Holocaust Mahnmal en wij …’. De expositie gaat over het herinneringsmonument in Berlijn voor de Joden die in WO II zijn omgebracht, en de boodschap van het monument in onze tijd. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 mei.

Sinds 2005 staat bij de Brandenburger Tor in Berlijn een veld van ruim 2700 donkere zuilen, betonblokken van tussen de 20 en 450 cm hoog. Daarbij bevindt zich ondergronds een Herinneringscentrum dat de verschrikkingen van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog tot in de details duidelijk maakt. Het geheel is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenmann. Met zijn Denkmal für die ermordeten Juden Europas, een golvende veld van betonblokken waartussen je kunt verdwalen, wil hij de gevoelens van isolement en desoriëntatie overbrengen van de slachtoffers van de vervolging in de oorlog.

“Mijn bezoek aan het Holocaust-Mahnmal in Berlijn heeft grote indruk op me gemaakt. Ik voelde de verschrikkelijke, onmenselijke daden. Die ervaring wil ik met iedereen delen om zo te werken aan een tolerante en respectvolle samenleving”, aldus de Edese fotograaf en beeldend kunstenaar Salman Ezzammoury. Met zijn fotoschilderijen weet hij de essentie van wat hij ziet in gebouwen, mensen en situaties naar voren te halen. Geboren in Marokko, ziet hij religieus extremisme en totalitaire regeringen als schrikbeelden waarvoor hij iedereen wil waarschuwen. Het motto van het monument in Berlijn, van de Italiaanse schrijver Primo Levi die zelf het vernietigingskamp Auschwitz overleefde, ziet hij dan ook als volledig van toepassing op dit project: ‘Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren.” Hij nodigde de Wageningse stadsdichter en musicus Laurens van der Zee uit, deze boodschap met gedichten te onderstrepen. In zijn gedichten laat Van der Zee de uitstraling van dit monument vanuit verschillende gezichtspunten voelen, ook vanuit de naïeve bezoeker van nu, jong en oud. In een van zijn gedichten maakt hij een verbinding met de Herinneringsstenen die de Stichting Joods Erfgoed Wageningen heeft neergelegd voor de voormalige huizen van Joden die in Wageningen geleefd hebben, en van wie er vele zijn weggevoerd. Een duidelijke boodschap aan Wageningen, Stad der Bevrijding.

Reacties zijn gesloten.