Jong en oud ontmoeten elkaar in kunstproject


Forever Young is de naam van de reizende tentoonstelling die tot donderdag 23 augustus te zien is in de bblthk. De verschillende kunstwerken van Forever Young zijn samengesteld door leerlingen van middelbare school Het Pantarijn en ouderen met dementie van het Odensehuis Gelderland rond het thema ‘eeuwige verjonging’ van de Beelden op de Berg-tentoonstelling Zomersneeuw.

Jong en oud komen elkaar maar weinig tegen in onze maatschappij. Jammer, vinden leerlingen van Het Pantarijn en ouderen van het Odensehuis. Zij wilden elkaar graag ontmoeten en gingen gedurende drie maanden een samenwerking aan. Elkaar leren kennen door samen iets te doen. Met kunst als inzet, een manier om met elkaar in gesprek te raken én om het publiek deelgenoot te maken van hun bevindingen. Met de geselecteerde kunstwerken vertellen twee verschillende generaties hun verhaal.

De aangedragen thema ‘eeuwige verjonging’ bood ook een mooie ingang voor gesprek. Zo bleek een deel van de jongeren de ergernis van de ouderen over het gebruik van mobiele telefoons in gezelschap te delen. Terwijl een van de scholieren om die reden geen mobieltje heeft, bleek de oma van een ander er juist verslaafd aan. De uiteenlopende antwoorden op de vraag ‘Zou je jong willen blijven?’ kwamen samen in het antwoord: ‘Ik zou niets hebben willen missen. Eerst oud worden dus en daarna nog even jong zijn.’ Al pratend werd in (stromend) water een unaniem symbool voor ‘eeuwige verjonging’ en de oneindige cyclus van de natuur gevonden, al werden subthema’s als technologische vooruitgang en plastische chirurgie niet geschuwd.

Meer informatie op www.beeldenopdeberg.nl en www.bblthk.nl.

Reacties zijn gesloten.