Lezing ‘De weg van de wederopbouw’


Harm Post, landschapsarchitect en voorzitter van de Stichting Wederopbouw Architectuur Renkum, verzorgt dinsdag 21 november een lezing over de wederopbouw in de regio van Rhenen tot Arnhem, met speciale aandacht voor Wageningen.

In de regio Rhenen-Arnhem trekt de Tweede Wereldoorlog diepe sporen. De Slag om de Grebbeberg in 1940, de operatie Market Garden in 1944 en de bevrijding in 1945 gaan gepaard met immense vernielingen. In Rhenen en Wageningen begint de wederopbouw van de stadscentra direct na de capitulatie in 1940. Voor het rest begint de wederopbouw pas na de bevrijding. Na de oorlog is het een tijd van hard werken maar ook van optimisme en een sterk geloof in de vooruitgang. De maatschappij verandert ingrijpend en ook binnen de architectuur en stedenbouw worden nieuwe visies ontwikkeld.
Tijdens de lezing wordt een ontdekkingsreis gemaakt langs de hoogtepunten van de architectuur, de stedenbouw en de beeldende kunst uit de periode 1940-1966. Uiteraard komen veel iconen langs: het Huis der Provincie en de kunstacademie in Arnhem, het gebouw van Landmeetkunde in Wageningen en de brandweerkazerne in Rhenen. Maar ook de onbekende pareltjes: strakke, modernistische flats, fraai gedetailleerde portiekwoningen, stoere kerken en elegante woonhuizen.

De lezing georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Wageningen vindt plaats in de Vredehorst, Tarthorst 1 , aanvang 20.00 uur. Toegang: 2 euro, gratis voor leden. Kijk voor meer informatie op www.oudwageningen.nl.

Reacties zijn gesloten.