Museum De Casteelse Poort is weer open

Het is zover! De deuren van het museum De Casteelse Poort mogen weer open. Museumbezoek is per zaterdag 5 juni weer toegestaan, maar wel onder voorwaarden. Het museum toont in een nieuwe expositie recente aankopen van Wageningse kunstenaars. De tentoonstelling De Keuze van de burgemeester, met als gastcurator onze scheidende burgemeester Geert van Rumund, is dankzij een verlenging t/m 29 augustus ook nog te bezoeken.

De voorwaarden voor een bezoek zijn ongewijzigd. Vooraf aanmelden is verplicht. Stuur minimaal 1 werkdag van tevoren een e-mail naar info@casteelsepoort.nl met naam, aantal personen (max 2, tenzij een huishouden), contactgegevens, gewenste dag en tijdstip. Het museum beantwoordt deze mail met een bevestiging of een voorstel voor een ander moment.

De heropening wordt gevierd met een expositie van aankopen van recente jaren. De Vereniging Vrienden van museum De Casteelse Poort is een gulle gever. Met hun jaarlijkse donatie heeft het museum in de afgelopen jaren interessante werken van Wageningse kunstenaars kunnen aankopen. De nieuwe aanwinsten zijn te zien in het Koetshuis. Vertegenwoordigd zijn o.a. Titus de Jong, Salman Ezzammoury, Birgit Pedersen (zie foto), Twan de Vos, Maaike Alma, Marko Markov, Iet Cool, Yvonne van Woggelum, Pieter Vermeulen, e.v.a. Niet alleen aankopen, ook enkele schenkingen zijn tentoongesteld, waaronder twee werken van de Wageningse schilder Jan Jordens, later lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

In 2020 zou Geert van Rumund als burgemeester afscheid nemen van zijn stad Wageningen. Maar vanwege de coronacrisis bleef hij nog zeven maanden extra in functie. Ter gelegenheid van zijn afscheid bood het museum de burgemeester een gast-curatorschap aan. Daarbij heeft hij geheel naar eigen inzicht een expositie kunnen inrichten. In één expositieruimte en in een replica van de werkkamer van de burgemeester staan zijn werk en carrière centraal. In de drie bovenzalen van het museum komen verschillende thema’s aan bod. Zo is er aandacht voor de persoonlijke levensgeschiedenis van de burgemeester, uiteraard met de nadruk op kunst. Maar wel in de brede zin van het woord: naast beeldende kunst ook muziek, literatuur, film en theater. In de laatste ruimte tenslotte, toont de burgemeester werk van kunstenaars die hij zelf kent en koopt, en van wie hij privé een collectie heeft opgebouwd.

Meer informatie op www.casteelsepoort.nl.

 

 

Reacties zijn gesloten.