‘Proef Wageningen, Proef Vrijheid’

 

Onder dat motto zijn er op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei in de binnenstad van Wageningen diverse activiteiten rondom het thema bevrijding en vrijheid.

 

Zaterdag 9 mei

 

Warenmarkt in Bevrijdingssfeer
De wekelijkse warenmarkt op de Markt is van 8.00 tot 17.00 uur gehuld in bevrijdingssfeer. Van 11.00 tot 15.00 uur zijn een ballonnenclown en kunnen kinderen zich laten schminken.

 

Capitulatie bevrijdingswandeltocht
Deze bevrijdingswandeltocht wordt gehouden ter herdenking van de capitulatie van Duitsland. De wandeltocht gaat door historisch Wageningen en bestaat uit de volgende afstanden: 8, 15, 25 en 40 kilometer. Deelnemers wandelen in de natuur en door de historische stad van Wageningen en staat stil bij het leven in vrijheid. De route voert langs prachtige historische gebouwen in de Delftse stijl, de aula van de Universiteit, Hotel de Wereld en andere monumenten. Maar natuurlijk komen ook de omgeving, de Wageningse Berg en Grebbelinie aan bod. De routes zijn volledig aangegeven door middel van pijlen en in een routeboekje met aandachtspunten beschreven. De start is vanaf 8.00 uur in Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9. Meer informatie.

 
Rondwandeling Stad der Bevrijding
Rondleidingen langs highlights van de Stad der Bevrijding. Inclusief een bezoek aan de Grote Kerk op de Markt en een toelichting op het Herdenkingsraam. De wandeling begint en eindigt bij de speciale kraam van Museum de Casteelse Poort op de Markt bij de fontein. De wandeling komt onder andere langs Hotel de Wereld op het 5 Mei Plein. Uiteraard zou je zeggen, want deze historische plek is bij velen bekend vanwege het feit dat hier de capitulatie werd getekend. De wandeling staat onder begeleiding van gidsen van Gilde Wageningen. Er zijn twee wandelingen, om 11.00 uur en om 14.00 uur. Om 12.00 uur start een bezoek aan de Grote Kerk en een toelichting op het Herdenkingsraam, dit bezoek is zonder rondwandeling. Start bij de kraam van De Casteelse Poort. Deelname aan alle rondleidingen is gratis.

 

Exposities Museum de Casteelse Poort
Museum De Casteels Poort is aanwezig met een speciale kraam. Deze kraam vindt u op zaterdag op het Raadhuisplein. Ook bent u van harte uitgenodigd om in het Museum zelf exposities te bezoeken. Museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1a, is van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Het museum heeft drie exposities rondom de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om ‘De Vrede van Wageningen 1945’ en de mini-exposities ‘75 jaar Slag om de Grebbeberg’ en ‘Oorlogsaffiches WO2’. Meer informatie op www.casteelsepoort.nl. Toegang gratis met de Museumjaarkaart.

 

Gps-spel serious game WO2
De kraam van Museum de Casteelse Poort op het Raadhuisplein is het vertrekpunt voor een begeleide wandeling/gps-spel Serious Game WO2: WEGWEZEN! Het spel leidt jongeren/gezinnen met iPad of eigen smartphone/tablet langs plaatsen in Wageningen waar in de Tweede Wereldoorlog iets belangrijks gebeurde. Behaal je je doel, dan kan je de gevechten en bombardementen ontvluchten en evacueren. Door het beantwoorden van de vragen verdien je punten voor een virtueel bootticket voor evacuatie en voor extra kofferruimte. Neem je smartphone mee! De begeleide gps-wandelingen zijn gratis en starten om 11.00 en 14.00 uur.

 

Loten ballonvaart
Winkeliers en horeca verstrekken loten waarmee men een ballonvaart voor twee personen kan winnen. Want waar ervaar je vrijheid beter dan in de lucht? Ingevulde loten kunnen op 8 en 9 mei ingeleverd worden bij de kraam ‘Proef Wageningen’ bij de fontein op de Markt. Voor de loten geldt: op = op. Op zaterdag 9 mei vindt om 17.00 uur de verloting plaats bij de fontein op de Markt.

stadswandeling_600

 

capitulatie

 

flyer GPS spel_TG (1)