Rondvaart langs Grebbedijk

Eureka 1
Onder leiding van Eric Wijnacker, redacteur bij De Gelderlander, wordt op zaterdag 7 februari een nieuwscafé gehouden waar vertegenwoordigers van de waterschappen Vallei & Veluwe en Rivierenland vertellen hoe spannend het ook hier was in 1995. Het nieuwscafé is op de boot Eureka 1. Het wordt een unieke rondvaart langs de eerste superdijk van Nederland.

De Grebbedijk tussen de Wageningse Berg en Grebbeberg telt 5½ luttele kilometers. Maar als die dijk het bij hoogwater begeeft loopt de Gelders/Utrechtse Vallei tot voorbij Amersfoort vol Rijnwater. De directe economische schade? 10 miljard euro. Het aantal mensen dat directe overlast ondervindt? 250.000. Er zijn maar weinig stukjes dijk in Nederland die zoveel economische waarde beschermen, ook cruciale verbindingen als A1 en A12 en spoorlijnen. Die Grebbedijk, een soort kurk in de flessenhals van de Gelders/Utrechtse Vallei, is kandidaat om de eerste superdijk in Nederland te worden: een dijk die zo geconstrueerd wordt dat een dijkdoorbraak onmogelijk wordt. Het besluit daarover valt dit jaar.

Wie over dit voor Nederland unieke project meer wil weten kan meevaren met de boot die De Gelderlander laat varen vanuit de Wageningse Rijnhaven. Niet alleen de Grebbedijk wordt bezocht, maar ook wordt gevaren langs de dijk aan de andere kant van de Rijn. Tussen Opheusden en Culemborg wordt nu gewerkt aan versterking van de Rijnbandijk. En in Kesteren, Lienden, Doorwerth en het Utrechtse Elst is gewerkt om de Rijn meer ruimte te geven.

Onder leiding van Eric Wijnacker vertellen vertegenwoordigers van de waterschappen Vallei & Veluwe en Rivierenland hoe spannend het ook hier was tijdens het hoog water in 1995. En wat er gedaan wordt om tot in de verre toekomst de veiligheid te garanderen van de vele honderdduizenden mensen die in de Gelders/Utrechtse Vallei en Betuwe wonen. Tot de gasten behoort ook de oud-dijkgraaf van waterschap Rivierenland, Wageninger Gerrit Kok. De vaartocht op de Rijn is ook gewoon mooi en gunt een fraaie blik op de steden Rhenen en Wageningen en de dorpen Opheusden en Kesteren, de natuurgebieden Blauwe Kamer en Maneswaard en de markante Grebbeberg en Wageningse Berg

De Eureka 1 vertrekt zaterdag 7 februari om 11.00 uur vanaf het begin van de Rijnhaven in Wageningen aan de kant van de Pabstendam. Rond 13.00 yyr is de boot weer terug. Geschikt voor jong en oud. De boot is geschikt voor personen die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Het doorgaan van de rondvaart is afhankelijk van de hoogte van het water en de mogelijkheid om te varen op die dag. U kunt betaald parkeren aan de Costerweg en naar de Rijnhaven lopen of zelf een plek zoeken rond de Rijnhaven. Er zijn verder in dit gebied helaas weinig goed parkeerfaciliteiten voorhanden.
Kaarten kosten 17,50 euro. Reserveren kan op de website van De Gelderlander. jd:

Reacties zijn gesloten.