Speciale activiteiten rond 75 jaar vrijheid


Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. Reden voor de Stad der Bevrijding om daar in 2020 uitgebreid bij stil te staan. Op 20 februari, 75 dagen voor 5 mei, vindt de aftrap plaats waarna tot in elk geval 1 september tal van speciale activiteiten plaatsvinden. Op deze dag is het 75 jaar geleden dat Wageningers naar hun huizen konden terugkeren na de evacuatie tijdens de oorlog.

De focus in het jubileumjaar en de jaren daarna ligt op het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord met het thema ‘Jij maakt het verschil’. Voorafgaand aan 5 mei wordt dit thema ook alom zichtbaar in de stad. Iedereen wordt opgeroepen om de stad te helpen versieren en de speciale jubileumvlag uit te hangen zodat de stad vrijheid ‘ademt’.

De aftrap van het jubileumprogramma vindt plaats op donderdag 20 februari en bestaat uit een speciale performance ‘Vannacht naar dag’ bij zonsopkomst in het stadhuis. Daarna wordt de jubileumvlag gehesen voor de hoofdingang van het stadhuis. Om 18.00 uur neemt een Wageningse/Gelderse delegatie deel aan de zogenaamde Sunset March in Nijmegen. Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Daar neemt Wageningen symbolisch het stokje over van Nijmegen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren.

De dagen 4 en 5 mei worden dit jaar extra speciaal. In de nacht van 4 mei op mei wordt niet alleen het Bevrijdingsvuur ontstoken en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette gelopen; dit jaar wordt het voorafgegaan door een multimediaal spektakel bij Hotel De Wereld. Op 5 mei is iedereen weer welkom op het jaarlijkse Bevrijdingsevenement. Die dag ontvangt Wageningen, onder meer veteranen en pelotons uit de geallieerde landen, brengen ‘verschilmakers’ hun boodschap en vindt een internationaal Vrijheidsontbijt plaats. In de dagen voorafgaand aan en na het Bevrijdingsevenement kun je bovendien speciale vrijheidscolleges en/of een Freedom filmfestival bezoeken.

Voorafgaand aan 4 en 5 mei, maar ook nog daarna, vinden tal van jubileumactiviteiten plaats. Houd voor het programma www.wageningen45.nl/75jaarvrijheid in de gaten en/of volg de sociale media.

Reacties zijn gesloten.