Tentoonstelling Jits Bakker


In museum de Casteelse Poort is een tentoonstelling te zien over het leven en werk van kunstenaar Jits Bakker. Bakker, geboren Renkummer, was binnen en buiten onze regio een zeer bekend beeldhouwer. In later jaren vestigde hij zich o.a. in Wageningen, waar hij in 2014 stierf. Zijn beelden van brons en marmer zijn in alle delen van Nederland, en ver daarbuiten, te vinden.

‘Fly Away’, een bronzen beeld op de Wageningse Markt, was zijn laatste beeld in de openbare ruimte. Het beeld is een waardige afsluiting van een lange reeks die wereldwijd op prominente plekken staan. We vinden zijn beelden in de nabije omgeving, zoals in Renkum , Ede, Oosterbeek, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal. Maar ook in alle uithoeken van Nederland en het buitenland. Een aantal mooie fietsroutes leidt langs zijn beelden, zie https://vanberkelbeelden.wordpress.com/fietstochten/.

Jits’ wereldwijde faam blijkt uit de plaatsing van monumentale beelden van zijn hand in o.a. Orlando (VS), Frankfort (D) en La Valetta (Malta). Van veel grote beelden bestaan ook kleinere uitvoeringen. Op de tentoonstelling is een aantal ervan te zien.

Als opgeleid graficus was Jits aanvankelijk grafisch ontwerper en illustrator, maar hij maakte ook vrij werk in diverse andere technieken, waaronder glasfusie. Jits’ grote liefde bleef echter beeldhouwen in brons en marmer. Naast zijn kunstzinnige vaardigheden was Bakker een vaardig promotor van eigen werk. Hij maakte veel beelden van én voor prominenten, en wist deze aan betrokkenen aan te bieden. Leden van ons koningshuis, beroemdheden uit de sportwereld, muziekgrootheden zijn zo in brons gegoten en geëerd. Om enkele namen te noemen: prinses Juliana, koningin Beatrix, prins Bernhard, Johan Cruijff, Raymond Poulidor, Bob Dylan, Emmylou Harris en Miles Davis. Op de tentoonstelling zijn ze t/m 24 maart in volle glorie te zien.
Meer info op www.casteelsepoort.nl.

Reacties zijn gesloten.