Wageningen vier dagen een echte damstad

roel-boomstra-jan-groenendijk
Wageningen is in december vier dagen lang een echte damstad. Een van haar meest prominente topsporters, Jan Groenendijk, speelt 8, 9 en 10 december in het nieuwe stadhuis aan de Markt met Roel Boomstra drie van zijn twaalf partijen van zijn match Wereldtitel dammen 2016.

Damclub WSDV heeft in nauwe samenwerking met het organisatiecomité een ambitieus omlijstend programma opgesteld. Op woensdag 7 december heeft om 16.00 uur in het stadhuis de officiële opening van het Wageningse gedeelte van de match plaats. Heike Verheul speelt dan een aanschuifsimultaan tegen politici, ambtenaren en sponsoren.

Donderdag 8 december wordt om 11.00 uur begonnen aan de vierde matchpartij. ‘s Avonds (20.00 uur) zal Meindert Talma zijn muzikale lofzang aan Jannes van der Wal presenteren in Grandcafé Loburg, Molenstraat 6. Tevens is er gelegenheid tot dammen.

Vrijdag 9 december gaat om 11.00 uur de vijfde partij van start. In de bblthk begint om 20.00 uur een Literaire Damavond. In samenwerking met de bekende schrijver/literatuurcriticus/dammer Arie Storm uit Amsterdam wordt dan een link gelegd tussen schrijven en dammen. Romanschrijfster Sophie Zijlstra, De WSDV’ers Simon Oosting (dichter in het Fries) en damhistoricus Wim van Mourik hebben al hun medewerking toegezegd evenals Arie van der Stoep, technisch directeur KNDB Johan Krajenbrink en de landelijk bekende dammende stand-upcomedian Lambert-Jan Koops. WSDV-nestor Fred Ivens zal als spreekstalmeester fungeren.

Het Wageningse gedeelte van de tweekamp wordt zaterdag 10 december afgesloten. Om 11.00 wordt de eerste zet gedaan. Ton Sijbrands zal alle drie de dagen live demonstraties verzorgen. De 66-jarige oud-wereldkampioen en houder van het wereldrecord blinddammen, die ook training geeft aan Boomstra en Groenendijk, zal de partijen in het nieuwe stadhuis van deskundig commentaar voorzien.
Eveneens in het gemeentehuis wordt om 12.00 het startsein gegeven voor de finale van het individuele schooldamkampioenschap van Wageningen. Dat wordt gedaan door de bekende klinisch neurosycholoog prof. dr. Erik Scherder. Aansluitend zal hij met zijn lezing ‘Healthy ageing begint jong’ onder het motto jong geleerd oud gedaan het belang van een goede hersentraining benadrukken.

Mochten alle zeven matchpartijen tot dan in remise zijn geëindigd dan volgt er een uur na afloop van de zevende partij een sneldambarrage waarin tot de eerste winstpartij wordt gespeeld. De nieuwe wereldkampioen dient in totaal minimaal drie keer een partij in zijn voordeel te hebben beslist.

Meer informatie op www.wereldtiteldammen.nl

Reacties zijn gesloten.