Zomerkunst in Casteelse Poort


‘Aanwezig maar toch afwezig’: dit is de titel van de tweede zomerexpositie in het koetshuis van museum de Casteelse Poort. Het motto doelt met name op het werk van Mouafk Khzaal, Syrisch vluchteling, tandarts en kunstenaar. In combinatie met de schilderijen van Khzaal toont Nicole Bischoff haar bijzondere houten beelden.

Khzaal schildert o.a. portretten van mensen uit zijn voormalige woonplaats Homs in Syrië. Op de gezichten is het leed en de verscheurdheid duidelijk zichtbaar. Khzaal volgde een opleiding als beeldend kunstenaar aan het Art Center in Homs in 1986. Hij vluchtte in 2014 naar Nederland en woont sinds 2015 in Ede. Speciaal voor deze expositie schreef hij een aantal aangrijpende gedichten die zijn gebundeld in een boekje, te koop tijdens de expositie: “Aanwezig of afwezig? Hier of daar? Of hier en daar tegelijkertijd? De vraag blijft zonder antwoord. Maar in kunst en schoonheid vind ik een schuilplaats en een land voor altijd”, aldus Khzaal.

Tweede exposant is kunstenares Nicole Bischoff, geboren in Duitsland. Bisschof heeft in Wageningen in 1982 planologie gestudeerd. Na deze studie volgde een aantal werkzame jaren, waarna zij haar passie ontdekte voor beeldhouwen. Zij ontwikkelde zich als autodidact en heeft al jaren veel succes met haar specialisme, houten beelden. De beelden zijn al ruim tien jaar te zien in gerenommeerde galeries in Nederland en Duitsland. In deze duo-expositie stelt Nicole haar vrouwentorso’s tentoon. Niet zomaar, want in dit jaar van ‘me too’ en het misbruik van vrouwen, wil zij juist met haar torso’s ‘het in eigen kracht staan’ uitdrukken.

‘Aanwezig maar toch afwezig’ is te zien t/m 23 september in het Koetshuis van museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1a. Op 26 augustus verzorgt grafisch ontwerper André Evers in het museum een begeleidende lezing over de relatie tussen kunst en traumaverwerking. Aanvang: 16.00 uur. Meer info op www.casteelsepoort.nl.

Reacties zijn gesloten.