Zondaguniversiteit in de bblthk


Op drie zondagmiddagen in januari geven wetenschappers van Wageningen Universiteit in de bblthk een één uur durend college over onderwerpen die dicht op de huid zitten van de ‘gewone’ man. Laat u meenemen in de wereld van Wageningen Universiteit. De toegang is gratis; aanvang 15.00 uur.

Saskia Visser – 20 januari
Bodems in de stad

We trekken ’s ochtends de deur achter ons dicht, eten groenten, drinken een glas water en gaan met de auto naar ons werk. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er aan de basis van al deze handelingen ligt? Geen idee? Het is de bodem. Kennis over de stadsbodem is niet heel wijdverbreid, maar wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld om missers bij bouwprojecten te voorkomen. Belangrijker nog is het besef dat de bodem in de stad onderbenut wordt, vooral als het gaat om groen, voedselproductie in de stad, waterhuishouding en hitte-onderdrukking. Daarnaast speelt de bodem in en om de stad een heel belangrijke rol bij het circulair maken van de stad.
De bodem kan op heel veel manieren positief bijdragen aan de stad en het leven van de stedelingen, als zij de kans krijgt. De grote vraag is hoe moet je met je bodem omgaan zodat zij ondersteunt in alle functies die een stad moet leveren? Tijdens dit college duikt Visser in de bodem en worden oplossingen gepresenteerd hoe de bodem de basis vormt voor 1) een comfortabel leefgebied 2) Voedsel productie in de stad 3) waterhuishouding; geen overlast geen tekort 4) circulariteit

Sanne Boesveldt – 27 januari
Eten met je neus?!

Eten doen we niet alleen met onze mond, maar met al onze zintuigen. Voedselkeuzes worden voor een groot deel gemaakt op basis van verwachtingen en eerdere ervaringen. Smaak, maar ook geur, textuur en kleur bepalen wat we lekker vinden, en daarmee wat en hoeveel we eten. Daarnaast geven onze zintuigen ook al informatie over de inhoud en voedingsstoffen van ons eten. Maar als we ouder of ziek worden verandert ons reuk- en smaakvermogen vaak. Wat betekent dit voor ons eetgedrag? Wetenschappelijk onderzoek hiernaar kan bijdragen aan het veranderen van ongezonde eetpatronen.

Reacties zijn gesloten.