Zuil ‘Spoor van de Vrijheid’


Burgemeester Geert van Rumund heeft de zuil onthuld die nabij Museum De Casteelse Poort is geplaatst als fysiek eindpunt van de fietsroute ‘Spoor van de Vrijheid‘. De zuil is aangeboden door Europafietsers, die deze fietsroute van Normandië naar Nederland heeft ontwikkeld in samenwerking met Liberationroute Europe. De markeringszuil is geplaatst nabij het Museum De Casteelse Poort, waar ook een replica van de capitulatiezaal is ingericht. Als datum voor de onthulling is gekozen voor de dag in 1943 waarop de Amerikaanse piloot Dolor. A. Martin nabij de Krommesteeg (Binnenveld, Kraats) sneuvelde voor onze vrijheid.

De zuil is identiek aan de ‘bornes’ van de Voie de la Liberté, een 1147 km lange route van Utah Beach tot Bastogne, op elke kilometer gemarkeerd met een dergelijke zuil (borne). Na Bastogne tref je nog een zuil in Overloon (museum) en vanaf nu ook in Wageningen. De route verbindt de invasie op D-Day 6 juni 1944 en de bevrijding op 5 mei 1945 langs het spoor van kilometerzuilen, al in 1948 aangelegd op de weg die Amerikaanse legers onder leiding van Generaal Patton hebben afgelegd. Daar waar het gemotoriseerd verkeer nu de overhand heeft genomen is een nabijgelegen fietsvriendelijk tracé gekozen.

Hoewel de inspanning voor deze fietsroute in het niet valt bij de strijd van toen, beloont de stad Wageningen deze prestatie toch met een oorkonde en herinneringsspeld. Op de dag van onthulling zullen verschillende Europafietsers aanwezig zijn en de wordt de route gepresenteerd met fotoboeken en diapresentaties. Iedereen is van harte welkom bij de onthulling en kennis te maken met de route, de makers en de fietsers.

Reacties zijn gesloten.