Giro Wageningen

De Giro d’Italia in 2016 start in Gelderland. Van 6 t/m 8 mei worden drie etappes in onze provincie gereden. De tweede etappe op zaterdag 7 mei voert zelfs door Wageningen. Daarom worden er op die dag én in de aanloop er naar toe diverse activiteiten georganiseerd rond het thema Giro, Italië en wielrennen. Kijk hier voor de bereikbaarheid en parkeren op 7 mei.

 

Giro di Molenstraat
Van zondag 1 tot en met zondag 8 mei wordt de Molenstraat omgedoopt tot Giro di Molenstraat. Deelnemers zijn Café Loburg, Heerenstraat Theater, Ristorante Sa Lolla en restaurant het Oude Pakhuis. De straat wordt roze gekleurd en er worden tal van activiteiten georganiseerd: borrels met buitenactiviteiten aan het eind van de middag tijdens het weekend, speciale gerechten op de kaart, Italiaanse films, wielerfilms, een wielercafé op dinsdag 3 mei en een spetterend eindfeest op zaterdag 7 mei.

Giro-Filmweek
Het Heerenstraat Theater goes Giro! Van 1 t/m 8 mei komen er een paar mooie fietsfilms voorbij en daarnaast ook een aantal prachtige Italiaanse films. Kijk hier voor het volledige programma.

Café del Giro
Op dinsdagavond 3 mei presenteert het Wageningsch Wielergenootschap het 1e Wageningsche Wielercafe; CAFE del GIRO! Laat je in afwachting van de 99e Giro alvast onderdompelen in de romantiek, de heroiek, de verhalen en het gevecht dat de Ronde van Italie biedt. In Cafe Loburg is vanaf 19.30 uur de geneutraliseerde start, waarna om 20.00 het startschot zal klinken voor het Wielerforum. In een roze atmosfeer zullen oudorenners, journalisten, schrijvers en leden van de wielerfamilie een inkijkje geven. In de kroniek van het leven; die het wielrennen als geen andere sport weerspiegelt. En waarin iedere liefhebber, zich zal herkennen. Over verloren dromen, over geknakte moraal, over geflikte meten, over combines, over oogverblindend mooie vrouwen, over pasta en la mama, over cappuccino of toch liever over espresso. Over doorwaakte nachten, over de zoektocht naar gevluchte renners. Over El Falcone,; op de Finestre. Over La Dama Bianca. Over het katholicisme. Wellicht zelfs over Sint Willebrord. Of toch maar liever Rijsbergen. Met ergens onderweg een ravitaillering waarna de Grupetto Petje op Petje af gaat spelen. Vergeet je petje daarom niet. Entree 7,50 euro, met petje 5 euro. Vooraf aanmelden via cafedelgiro@gmail.com is handig want ook de Giro wacht niet.

Giro event Marijkeweg
Bij de Rijn IJssel vakschool op de Marijkeweg wordt zaterdag 7 mei van alles georganiseerd. De school ligt aan de route van de Giro. Naast een feestelijke aankleding van de omgeving rotonde Marijkeweg/Kortenoordallee willen de studenten ook de bezoekers een feestelijke middag bezorgen. Onder het genot van een kopje koffie/ thee of anderszins, een lekker Italiaans broodje, muziek en wellicht een heerlijk ijsje kunnen de bezoekers de komst van Giro-karavaan afwachten. Daarnaast zijn er voor zowel de kinderen als voor volwassenen ook leuke doe-activiteiten, zoals koksmutsen versieren, Farfalle raden, een roze springkussen, fietsen tegen de klok. Het Horecaplein is open op zaterdag 7 mei tussen 10.00 en ca. 15.00 uur. Houdt er rekening mee dat de rotonde Marijkeweg / Kortenoordallee tussen 12.00 en 15.00 uur geheel is afgesloten.

Expositie bblthk
In de bblthk is tot 8 mei een expositie te zien over een geschiedenis van de Giro. Met teksten over en beelden van Fausto Coppi, Gino Boutali, Thijs Roks, en vele anderen. Roks nam in 1951 als eerste Nederlander deel aan de Giro. Hij maakte daar zoveel indruk dat Fausto Coppi hem vroeg om bij zijn ploeg te komen. Zijn vader verbood de 21-jarige echter naar Italië te verhuizen.

Campus groet Giro
Naar aanleiding van de passage van de Giro d’Italia langs de campus van Wageningen UR komt aan de gevel van Atlas een reusachtig spandoek te hangen. Het doek stelt een renner voor die het Atlas-raster doorbreekt. De wielrenner is in het roze, de kleur van de leider in de koers. Het doek is 9,5 meter breed en 16 meter hoog en bedekt een groot deel van de gevel van Atlas aan de kant van de Mansholtlaan. De banner, een idee van Arda Beckers wordt op maandag 2 mei opgehangen.

Giro Gelderland
Giro-renner
Giro_straat_met_vlaggen-300x200
Mercato
Cinema-al-Giro-blok-1-_3-600x364
Giro Heerenstraat
Cafe del giro Poster
Giro Marijkeweg
Giro Atlas