Tentoonstelling ‘De Dodendraad’ in de bblthk


In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. EersteWereldoorlog.nu ontwikkelde de reizende tentoonstelling ‘De Dodendraad’, de versperring die de Duitsers vanaf 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens bouwden. De tentoonstelling is de hele maand juni te bezichtigen in de bblthk.

Deze 332 kilometer lange versperring stond onder 2000 volt en moest smokkelaars, spionnen en deserteurs tegenhouden en wordt ook wel het eerste IJzeren Gordijn genoemd. De grens werd door de Duitsers vooral afgesloten om te voorkomen dat Belgen via het neutrale Nederland naar Groot-Brittannië zouden reizen om zich daar bij het geallieerde leger aan te sluiten.

De tentoonstelling bestaat uit elf panelen die een spannend verhaal vertellen. Ze leggen uit waarom De Dodendraad werd gebouwd, hoe de versperring er uitzag en welke slimme manieren spionnen en smokkelaars bedachten om er doorheen te breken. Ook is er aandacht voor grensversperringen in andere tijden (van de Romeinen tot en met nu).

Reacties zijn gesloten.